Piparipullia

Tänä jouluna päätin päästä hlpolla ja ainakin joitain leivonnaisia tehdä kaupan valmiilla tuotteilla, ainakin osittain..

Tässä tein tavallisen pullataikinan, olisiko ollut 2,5dl..

Myllytontun piparipulla valmistuu helposti valmiista taikinoista ja säilyy mehevänä normaalia pidempään, koska pulla sisältää taikinaa.

1 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

tai Kauramurotaikinaa

Voiteluun: munaa

Pinnalle: raesokeria

Kaaviloi kohonnut pullataikina noin 60 x 30 sentin suorakaiteeksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kaaviloi erikseen piparkakkutaikinalevyt ohueksi yhtä suureksi levyksi jauhotetulla pöydällä.

Nosta ohut piparkakkutaikinalevy pullataikinalevyn päälle (ei haittaa, vaikka piparkakkutaikina repeilisi) ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta noin puolentoista sentin paksuisia viipaleita ja laita ne kohoamaan sellaisenaan tai paperivuokiin uunipellille.

Mikäli et leikkaa rullasta viipaleita kokonaan irti, saat taikinasta ison joulukranssin kääntelemällä rullasta osittain irti leikatut viipaleet vuorotellen eri suuntiin ja kiertämällä rullan ympyräksi.

Voitele kohonnut pulla kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista kierrepullia 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia ja isoa kranssia 200-asteisen uunin alatasolla 35-40 minuuttia.

Kristallipullat

 

 

Dallaspulla

Perinteinen pullataikina:

5dl maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
2dl sokeria
1tl kardemummaa
1muna
15dl vehnäjauhoja
150g voita (itse laitoin reilun lorauksen öljyä)
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Alusta taina käsin ja lisää joukkoon hiljalleen jauhoja ja lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan nousta lämpimässä puolesta tunnista tuntiin, niin että se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Täyte:

150g maitorahkaa
150g voita
1,5dl sokeria
0,5dl vaniljakreemijauhetta.
sekoita kaikki aineet keskenään.
Kauli taikinasta pieniä suorakaiteen muotoisia levyjä ja levitä täyte päälle. Kannattaa laittaa reilusti että maistuu. Kääri rullalle ja leikkaa siivuiksi. Annoin kohota vielä pellillä ennen paistamista jonkin aikaa. Voitele pullat munalla ennen paistamista. Paista 220 astetta noin 10-20 min.

Omenaherkkupullat

Annos pullataikinaa
Laita kaulitun taikinalevyn päälle paiston kestävää omenasosetta. Kääri rullalle ja leikkaa siivuiksi. Paista 200 astetta 10-20 min
 

 

Pullataikina:
2 dl vanilla-vaniljakastiketta
1 dl vettä
¾ dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Juoksevaa tai
50 g margariinia

Voiteluun:
½ dl Juoksevaa tai
50 g margariinia sulatettuna
1 dl hienoa sokeria
1 rkl vanilliinisokeria


Kuumenna vaniljakastike ja vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 C). Lisää sokeri, kardemumma ja suola sekä osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30-40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä siitä kaksi n. 25 cm pitkää tankoa. Jaa tangot 12 osaan. Pyöritä palat pulliksi ( ne ovat pieniä) tai rullaa pitkäksi pötköksi ja tee pötköstä solmu. nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
 Paista pullat uunin keskitasossa 7-8 minuuttia. 

Mittaa kulhoon kuorrutusta varten sokeri ja vanilliinisokeri. Sekoita.
Voitele kypsät kuumat pullat margariinilla ja pyörittele sokeriseoksessa.